TRAGEDIA BASARABENILOR SI BUCOVINENILOR, 1940-1951

LANSARE DE CARTE – TRAGEDIA BASARABENILOR SI BUCOVINENILOR, 1940-1951, autor Liviu Valenas, Duminica, 11 Noiembrie 2018, orele 16, Centrul Cultural Româno-German din Nürnberg, Petersauracher Str 47, 90449 Nürnberg

IMG_20180719_0002.jpg

Cu prilejul acestei lansari autorul va prezenta pe larg acest volum (publicat la aniversarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania), va raspunde intrebarilor si va acorda autografe pe exemplarele vandute publicului. Pentru elevi, studenti si pensionari se acorda o reducere (la cumpararea volumelor) de 30%. Intrarea la lansarea de carte este libera. Informatii suplimentare la telefoanele 0049-8014898, respectiv 0049-174-7872593.

Prezentarea volumului facuta de editura SAECULUM I.O. din Bucuresti pe coperta IV a cartii:

Liviu Vălenaș, prin volumul de față, îl readuce în actualitate, dintr-o uitare nemeritată, pe marele patriot român Alexandru Danielopol. Lui Alexandru Danielopol i se datorează salvarea de la deportarea în Siberia sau în Asia Centrală a jumătate de milion de basarabeni și bucovineni, reclamați insistent de Stalin ca „cetățeni sovietici”. Pentru a-i salva pe acești năpăstuiți ai unei sorți nemeritate, Alexandru Danielopol s-a bătut, practic singur, ca un leu, cu ofițerii NKVD din Comisia Aliată de Control de la București, în anii 1944-1947.
Partea a doua a cărții este constituită printr-o serie de documente zguduitoare, strânse sau elaborate de cercetătorii și publiciștii din Republica Moldova și din Bucovina de Nord, privind martiriul populației românești din teritoriile răpite cu forța de I. V. Stalin în 1940 și din nou în 1944: Basarabia, Bucovina de Nord și Herța. Documentele de arhivă, multe chiar din arhivele NKVD, mărturiile celor rămași în viață, sunt o probă irefutabilă în fața istoriei: între anii 1940 și 1951 Uniunea Sovietică a executat, cu o precizie aproape diabolică, un etnocid, cu peste un milion de victime în teritoriile românești ocupate abuziv de URSS în 1940 și 1944. Obiectivul final al lui Stalin: exterminarea totală a românilor din provinciile anexate cu forța de URSS în 1940, respectiv în 1944.
Un genocid uitat, cu nimic mai prejos decât cel al armenilor omorâți de Turcia în 1915. Un genocid care nu trebuie uitat niciodată, și acesta este meritul lui Liviu Vălenaș, pentru că, prin acest impresionant volum, ne scoate dintr-o uitare aproape complice cu călăii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.