Liderul grupul „Renew Europe” din Parlamentul UE: România vrea Unirea cu R. Moldova

Ex-premierul de la București Dacian Cioloș spune că România își dorește unirea cu Republica Moldova însă există o întrebare deschisă încă: „Dar cetățenii din Republica Moldova vor asta în majoritate?”. Cioloș adaugă că mai devreme sau mai târziu, unirea se va produce, dar depinde modul cum va fi făcut acest lucru.

Fostul premier al României a fost întrebat în cadrul unui intnerviu acordat pentru Europa Liberă cum crede, ce viitor poate să aibă Republica Moldova din moment ce la Chișinău sunt acreditate mai multe idei, scenarii: Moldova în UE, Moldova unită cu România; unii sunt rezervați și spun că nici unul, nici altul nu e cu șansă?

„Asta depinde foarte mult de răspunsul pe care cetățenii Republicii Moldova îl dau, pentru că la întrebările astea: de ce nu vrea România Unirea cu Republica Moldova ș.a.m.d.? Eu spun: „Ba da, o vrea! Și în România există o majoritate a cetățenilor români care vor Unire cu Republica Moldova”. Dar cetățenii din Republica Moldova vor asta în majoritate?”, a răspuns Dacian Cioloș.

Europarlamentarul s-a referit și la acordarea cetățeniei României pentru cei de peste Prut, menționând că acordarea celor un milion de cetățenii nu este un lucru sufiecient. 

„Sunt, din câte știu eu, cam 4 milioane de cetățeni în Republica Moldova și o majoritate înseamnă 2 milioane și ceva. Și cu cât majoritatea asta e mai mare și mai apropiată de 4 milioane, cu atât mai ușor pot avea loc discuțiile astea. Deci, haideți să fim foarte pragmatici și realiști. Da, și din punctul meu de vedere, în timp ar trebui să se întâmple lucrul acesta, pentru că e firesc, pentru că e natural, pentru că suntem din aceleași rădăcini și atunci nu mai au sens discuțiile acestea dacă trebuie sau nu, dar modalitatea în care o facem depinde și de o parte, și de cealaltă, pentru că nu cred că trebuie să ajungem niciodată într-un moment al istoriei în care cineva să spună că a fost forțat de celălalt să facă anumite lucruri, mai ales acum când vorbim de democrație și de democratizare, și de interesul cetățeanului. Păi atunci trebuie să implicăm cetățenii, așa cum noi, alianța dintre PLUS și USR, vrem să facem politică în România implicând cetățenii și determinându-i să-și asume responsabilitatea schimbărilor pe care le vor în țară la fel și relația asta trebuie să fie asumată de cetățenii de o parte și de alta și nu impusă de cineva, și nici măcar nu impusă de o majoritate sau de o minoritate impusă celorlalți care stau pe gânduri. Și atunci, ca să nu pierdem timpul, sunt foarte mulți pași care pot fi făcuți pentru a consolida apropierea asta și formalizarea asta politică poate să fie făcută în momentul în care există o voință clară de o parte și de cealaltă”, a precizat Cioloș.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, conduce grupul „Renew Europe” din Parlamentul European care este al treilea ca mărime din legislativul de la Bruxelles, după populari și socialiști.

Cioloș a fost susținut de delegația Renaissance, a președintelui Emmanuel Macron, de spaniolii de la Ciudadanos (partid liberal), adunând 64 de voturi pentru și 42 împotrivă, învingând-o pe reprezentanta liberalilor olandezi, Sophie in ‘t Veld, care s-a bucurat de susținerea delegației britanice din Renew Europe.

Renew Europe se numește grupul format de ALDE, delegația franceză a partidului En Marche, precum și de alte grupări liberale și progresiste europene.

https://deschide.md/ro/stiri/politic/55479/Liderul-grupul-%E2%80%9ERenew-Europe%E2%80%9D-din-Parlamentul-UE-Rom%C3%A2nia-vrea-Unirea-cu-R-Moldova.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.