DIASPORA PARIS Vasile Calmatui : „Exact același lucru cred și astăzi.”

Cu 3 ani în urmă ziceam următoarele lucruri despre exodul din R.Moldova și exact același lucru cred și astăzi. Este încă un mister pentru mine de ce alegătorii noștri uită ce declarau politicienii cu 1-2-5 ani în urmă, prin cîte partide treceau și cîte mizerii făceau.”

 joi 20 octombrie 2016
Unii lideri de opinie (dodoniști dar și pro-europeni) în avîntul criticii guvernării încearcă să acrediteze ideea că acum din Republica Moldova emigrează mai mulți cetățeni ca înainte (de 2014, de 2009.. fiecare cu reperul său). Nu sînt de acord cu ei, MULT mai grav era la începutul anilor 2000. Atunci oamenii plecau de foame, din deznădejde, pe sub trenuri, pe jos, prin munți.. Oamenii intrau în datorii, plăteau 3-4 mii de euro la intermediari (pentru o viză de „sportiv” de 15 de zile la ambasada olandeză din Kiev). Pentru a deveni apoi persoane fără acte, fără posibilitatea de a vedea familia, care cu timpul se destrăma… Plecau mult mai mulți ca astăzi, sînt sigur de asta (nu veniți cu cifre, nu cred că există vreo statistică corectă în privința migrației în RMoldova).

Totuși de ce tot ni se spune că acum pleacă mulți? Probabil acești lideri de opinie au remarcat exodul abia acum, cînd e vorba de anturajul lor? Ei dau exemplul unor cunoscuți, de obicei familii tinere care aveau un nivel de viață acceptabil în Chișinău, dar pleacă din cauza sistemului/corupției/guvernului. Ei nu au văzut pînă acum că sate întregi s-au depopulat sau s-au „mutat” în alte țări? Dar poate o spun doar de dragul criticii guvernării?

Da, (prea) multă lume părăsește RMoldova și în ziua de astăzi. Dar eu cred că acum oamenii pleacă din alegere. Pleacă pentru perspective, pentru un trai mai bun sau pentru a reîntregi familiile. Dintre cei ce pleacă azi, mulți erau să plece chiar și dacă nivelul de viață/corupție/justiție în RMoldova era (cel puțin) la fel ca în România. Drept dovada, și din România încă mai pleacă tineri. Pentru că e una să lucrezi „în finanțe la Chișinău” și alta e să lucrezi la o mare bancă internațională, alte sînt perspectivele. Chiar și din Franța mulți tineri pleacă, și nu e o tragedie.

Pentru că acesta e avantajul zilelor de azi – oamenii pot alege. Și pot pleca în condiții umane, ceea ce e un MARE avantaj față de ce era înainte de 2009. Alături de faptul că, după cum ziceam în #însemnarea mea din 17 septembrie 2016, acum oamenii trăiesc în RMoldova mai bine că în 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.