DIASPORA Ciprian Apetrei : Forumul Românilor de pretutindeni

Românii din comunitățile istorice sunt impresionanți. Au reușit sa își păstreze identitatea în ciuda unor încercări de necrezut. Pe care, îndrăznesc sa spun, nu le-am fi putut duce. Am în minte comparația cu bretonii, care, după persecuții cu mult mai puțin dure ale statului francez, aproape ca si-au pierdut caracterul viu al limbii.

Ce facem insa pentru acești bravi români? În afară să le strângem mana și sa ne fotografiem cu ei. Mai sunt multe de făcut pentru recunoașterea naționalității române, pentru o educație solida în limba română și pentru un sprijin activ pe piața muncii. Din păcate, din ceea ce spun, o mare parte mare din banii trimiși in Basarabia de statul român ajung la neprietenii lor.

Un veteran al războiului din Transnistria a venit cu un mesaj din partea mamei sale, care așteaptă de 30 de ani sa îi se înapoieze cetățenia română, la care nu a renunțat niciodată. Acum, la 89 de ani, tot ceea ce dorește este „sa moară româncă”.

Patriotism de lacrimi si stâncă am văzut și la românii din Ucraina, și ei prigoniți timp de zeci de ani și încă puțin cunoscuți și recunoscuți.

Pentru final, un gând simpatic al unui român din New York, care a venit într-un costum popular superb: „România este mama, America este soția. De mamă nu divorțezi niciodată „.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.