LEONIDA LARI, POETESA MIȘCĂRII DE ELIBERARE NAȚIONALĂ DIN BASARABIA

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Poeta Leonida Lari, deținătoare a ”Ordinului Republicii”, laureată a Premiului Academiei Române ”Mihai Eminescu”, ar fi împlinit sâmbătă, 26 octombrie, 70 de ani, informează MOLDPRES.

Scriitorul Nicolae Dabija a menționat că de la trecerea Leonidei Lari în alte dimensiuni s-a scurs ceva timp, dar creația nu i se învechește, pentru că ea și l-a făcut aliat încă pe când era în viață. ”A intrat în poezie așa cum se intră în religie. Total, fără rezerve, dăruindu-se cu trup și suflet. Leonida Lari e una dintre marile poete ale limbii române, pe linia Veronicăi Micle – Magda Isanos – Ana Blandiana. În aceste zile, un loc pe Aleea Clasicilor din Chișinău este în așteptarea bustului Marii Poete Leonida Lari, care sper să nu întârzie prea mult”, a subliniat Nicolae Dabija.

La rândul său, publicistul Vlad Pohilă a afirmat că Leonida Lari a fost o mare poetă și o femeie militantă. ”În anii mișcării de eliberare și renaștere națională, nu s-a temut să stea în fața mulțimii, ba mai mult – a mobilizat mulțimea în Piața Marii Adunări Naționale. A făcut totul pentru apariția primului ziar cu grafie latină în R. Moldova, ”Glasul”, a accentuat Vlad Pohilă.

Leonida Lari s-a născut pe 26 octombrie 1949 în comuna Bursuceni, raionul Sângerei. În 1971 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. A debutat editorial cu placheta „Piaţa Diolei” (1974). Au urmat volumele „Marele vânt”, „Mitul trandafirului”, „Scoica solară”, „Insula de repaus”, „Dulcele foc”, „Al nouălea val”, „Scrisori de pe strada Maica Domnului” ş.a. A fost redactor-şef la prima publicaţie cu grafie latină din R. Moldova, „Glasul”, deputat în Sovietul Suprem al URSS şi în Parlamentul României.

A tradus din operele poeților E. Poe, Novalis, Ch. Baudelaire, A. Pușkin, M. Lermontov, S. Esenin, M. Țvetaeva ș.a. Lucrările sale au fost traduse în mai multe limbi: franceză, germană, spaniolă, italiană, sârbă, letonă, georgiană etc.

În anul 1996 a fost distinsă cu Ordinul Republicii. Leonida Lari s-a stins din viaţă la 11 decembrie 2011, la Chişinău.

Nicolae Roibu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.