DIASPORA Vasile Calmatui Paris #însemnare luni 04 noiembrie 2019

#
Ion Ceban a cîstigat primăria Chișinăului în fața lui Andrei Năstase (AN). Unii deja au declarat „vinovații de serviciu” – unioniștii care nu l-ar fi votat pe AN. E o pistă greșită, cauzele pierderii lui AN ar fi mai degrabă:
1. Fraternizarea cu socialiștii. AN încă din 2015 mărșăluia împreună cu Ceban/Dodon pe străzile Chișinăului. Iar alianța PSRM-AcuM din iunie 2019 i-a făcut pe socialiști frecventabili nu doar la Bruxelles ci și în fața alegătorilor.

2. Minimizarea factorului geopolitic. În ultimii ani liderii de opinie afiliați AcuM au ridiculizat „lupta contra tancurilor rusești”. O parte din electorat a început să creadă că „nu contează vectorul geopolitic, mai importantă e lupta contra mafiei sau un bun gospodar”. În campania electorală AN a încercat să promoveze „pericolul pierderii capitalei către Moscova”. Însă nu era credibil pentru că ani la rînd a spus altceva. Iar factorul geopolitic rămîne mai important ca oricînd în RMoldova.

3. Personalitatea lui AN. Fanfaron, mincinos, oportunist, fără imagine de profesionist sau măcar de cunoscător al treburilor orașului. Un alt politician de dreapta cîștiga în fața lui Ceban.

4. Partajarea puterii în RMoldova și Chișinău de guvernarea PSRM-AcuM. PSRM a controlat în ultimele luni (cel puțin) jumătate din preturile Chișinăului. Mii de funcționari (locali și centrali) depind de socialiști și au votat în consecință.

După cum preziceam încă la 11 iunie, Dodon are puterea aproape totală în RMoldova. În orice moment PSRM poate da jos guvernul Sandu, instala un nou guvern sau declanșa alegeri anticipate. O va face cînd va dori Kremlinul.
Vasile Calmațui

PS: Natalia Morari, din nou ai fost bună, o nouă medalie te așteaptă la Moscova.
PPS: tot răul spre bine: influența lui AN în politica RMoldova va diminua; tot mai mulți oameni înțeleg că stataliștii sînt la fel (fie că ei se declară pro-europeni sau pro-ruși) și că Unirea e unica soluție.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.