DIASPORA SUA: ȘOVA – O SPECIE RARĂ DE VULTURI

”Ion Şova este tânărul regizor, recent premiat în cadrul celui mai faimos Festival de Film de la Manhattan”.
”Basarabeanul laureat la Manhattan International Film Festival”
”Regizorul Ion Șova: toţi am fi în stare de lucruri imposibile”.

Trei titluri preluate. Pentru un tânăr, student, basarabean plecat într-un mediu cultural, e destul de promițător.
Dar până la asta, o cunoșteam pe Axenia Șova (Axinica), sora, studentă la un colegiu de muzică din Chișinău. O cunoscusem pentru o luare de atitudine în cadrul unor miș-mașuri la o televiziune. Și atunci am căutat să-i zic să treacă peste o nedreptate, ci să-și continue drumul.
Și drumul a dus-o la Cluj. Axenia Şova este și ea concurenta de la „Vocea României”, care a impresionat cu prestația sa în cadrul audițiilor pe nevăzute și a ajuns în echipa lui Tudor Chirilă.
Am aflat că sunt frați dintr-un comentariu al dânsei. Purtam același nume de Șova, dar nu știam că ne tragem din acelaș neam. I-am reproșat doar că, uite, l-a ținut secret, ascuns, pe fratele ei, care a ajuns un nume promițător.
Între timp, descoperisem un scurtmetraj C-16 ,,CÎND SE SCUMPEŞTE ALCOOLUL”. Despre ce este filmul? 14 minute. (https://www.youtube.com/watch?v=VLGzWft2Y_k) Un grup de studenți Basarabeni, aflați la studii în Romania, ajung într-o situație dificilă; se scumpește alcoolul. Vanea, care știe cu ce se poate termina asa o ,,agravare de situaţie”, decide să facă ceva ce nu a mai facut nimeni până atunci.
În fine, m-am distrat privind…
Așa am început să comunicăm. Sora e artistă, verișorul este operator tv, Ion – scenarist, regizor și toate cele,eu – cu rol de ideinic. Toți cu numele Șova. Și hai să găsim un logo, ceva să ne reprezinte ca brand, să ne aliniem serios pe lângă chioșcurile care produc filme.
Aflu, din unele izvoare, alții zic de izvoade istorice sau chiar hrisoave, precum că Șova provine de la numele unei specii de vultur pleșuv, pe cale de dispariție. Sună bine, chiar dacă nu ne asociam cu pasărea răpitoare.
Încă nu am materializat ideea.
Azi ne-am cunoscut. Am coborât în galeriile beciului, unde am descoperit o colecție de vinuri. Fiecare sticlă are o istorie. Am mai descoperit niște băuturi tari, din cătină albă, hurmale. I-am recomandat să apeleze totuși la un somelier profesionist sau chiar să frecventeze cursuri de somelier.
Dar discuția oricum a fost despre filme, producători de filme…
Știți, totuși, ”toţi am fi în stare de lucruri imposibile”.

Gheorghe Sova , jurnalist RM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.