Buna seara oameni dragi!

In sfârșit am găsit timp sa scriu acest mic articol despre primul tur de alegeri prezidențiale, din noiembrie 2019, din diaspora, așa cum l-am trăit eu.
Am decis sa îl numesc:
“Diplomati pe 3 zile, diasporeni – zi de zi”.

In mai 2019, am fost membru al secției de votare Magnet Centre din Birmingham, secția unde nu au putut vota mii de persoane, acolo unde oamenii au stat in strada sa strige “Vrem sa votăm”, iar noi membrii secției făceam deja bășici de apa din cauza scrisului.
A fost o experiență așa cum nu o doresc nimănui, sa stai 26 de ore doar cu o sticla de 0,75l de apa și sa nu poți ieși măcar la toaleta, și pe de alta parte sa stai la coadă 9 ore, este INUMAN.

Ceea ce m-a bucurat enorm este faptul ca efortul și implicarea comunității românești din West Midlands a făcut in așa mod ca experienta sa nu se repete, astfel încât 10.131 de oameni care au stat la coada in mai 2019, sa poată vota in cele 6 secții deschise timp de 3 zile.

In mai eram operator de tableta și locțiitor de președinte de sectie unde mi-am luat înjurături la adresa mea, care mai de care, și totuși cred ca cea mai neplăcuta a fost din partea unui domn care mi-a spus: “Tu de ce ești in sectie? Nici măcar accent românesc nu ai!”
I-am arătat mândra tricolorul pe care îl port mereu la încheietura mâinii stângi și i-am spus ca sunt mai românca decât el și dacă vrea sa voteze mai rapid, sa evitam discuțiile.

Din iunie alături de colegii mei Iulia, Ionut, Constantin din Români Uniti Din Anglia am fost implicată activ pentru a găsi locații in Birmingham și Wolverhampton, au fost sunate peste 50 de locații care sa fie disponibile timp de 5 zile pentru fiecare scrutin și rezonabile la preț. După ce vizitam locațiile, transmiteam poze și costurile asociate Consulatului General al României la Manchester care s-a ocupat de următoarea parte a procesului. Am fost in legătura continua cu membrii consulatului pentru a ne asigura ca totul se va petrece fără incidente. Nu aveam weekenduri ori seri libere, pentru ca aveam un vis, sa nu mai trecem prin ce am trecut in mai 2019.

Am luat decizia din start sa fiu președinte de sectie, aveam deja putina experiența din luna mai și voiam sa revin in același loc unde am fost pentru a vedea diferența. Eu sunt o fire emoțională și nici pana acum nu uit momentele din 26 mai 2019 când afara se scanda “Vrem sa votam” iar ochii mi se umpleau de lacrimi când vedeam balamucul la care s-a ajuns… și ca sute de oameni nu își vor putea exercita dreptul la vot.

Am avut parte de multe schimbări de componenta a membrilor de secție, cu 3-4 zile înainte de scrutin, cineva renunța si era nevoie sa reîncepem din nou sa căutam membri suficienți pentru sectie.

Am luat legătura cu ceilalți președinți de sectie din zona, sa ne ajutam reciproc cu oameni destui pentru sectie.

Am învățat sa fiu președinte de sectie “on-the-go”. Chiar dacă citești ghiduri peste ghiduri, una e sa știi teorie, alta e sa ajungi la fata locului și “Just do it”.
Am parte de o echipa foarte buna, aveam mari dubii pentru ca am fost rănita de către mulți oameni in ultima perioada, dar totuși m-am pornit pe acest drum și am vrut sa onorez aceasta sarcina cat mai bine. #perfectionist

Am fost clară de la început, suntem egali și invatam împreuna. Fiecare zi este o lecție noua.
Sunt onorata sa lucrez cu oameni simpli și as vrea sa le dedic o buna parte din acest articol lor.

Ei sunt tehnicienii și inginerii:
– care ne construiesc liniile de tramvai și de tren.
– care ne construiesc automobilele.
– care ne asigura cu produse de înaltă calitate.

Ei sunt studenții:
– care mâine poimâine vor avea grija de sănătatea noastră fizica și mentală.

Ei sunt cercetătorii:
– care vor avea grija de securitatea tarii in care locuim.

Ei sunt șoferii:
– care ne transporta in orice destinație dorim, in siguranța.

Ei sunt din cei care au stat 9 ore la coada pe 26 mai 2019 și nu au putut vota!

Ei au ales sa rupă din timpul lui personal câteva zile bune pentru comunitate, pentru țara, pentru neam.
Ei au înțeles ca dacă nu suntem uniți, nu vom reuși.
Ei au înțeles ca piatra cu piatra se clădește o casa.

Pana la urma, ne-a unit o durere comuna, faptul ca mulți din noi nu au putut sa îți exercite dreptul de vot.

Ei s-au implicat pentru ca le pasa.

Nu am cuvinte sa le mulțumesc echipei cu care am fost timp de aproape 5 zile in secția de votare 594, Birmingham și abia aștept sa ne revedem in weekendul care vine pentru turul doi.

Fără voi și mulți alții din celelalte secții, Bogdan Fistoc Alexandru Mihai Filip Doncescu Dan Mihail Firicel etc pe care ii cunosc de la evenimente, proteste, și chiar de la coada din 2014 la prezidențiale in Victoria Square in Birmingham, organizarea nu ar fi fost posibila.
Și nu in ultimul rând, mulțumiri Consulatul General al României la Manchester și mai ales doamnei Consul General Andreea Berechet și domnului Mihai Galagan pentru suportul continuu pe parcursul primului scrutin.

Suntem o forța împreuna și asta am demonstrat!

Sa nu uitam ca 30 de ani in urma, unii din părinții noștri au murit pentru ca noi sa avem dreptul la vot!

Ne vedem vineri din nou pe baricade! Vine turul 2!

IMPLICA-TE. Fii un exemplu in comunitatea ta!

Mariana Plamadeala, Londra Marea Britanie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.